Miért fontos, vagy miért ajánljuk ezt a fajta táplálkozást?

 
Az ételek mind természetes alapanyagokra épülnek. Olyan természetes alapanyagokra, amelyek a természetben is megtalálhatók, és nem a gyárak futószalagjain. 
A nyers ételekben sokkal több életenergia van, mint a főtt ételekben. Főzés közben a vitaminok 50%-a tönkremegy, az enzimeknek pedig 100%-a. 

A nyers ételek mivel  tápanyagokban jóval gazdagabbak  kisebb mennyiség is elegendő, mint a főtt ételekből. Kevesebb élő ételt kell enned ahhoz, hogy ugyanannyi vitaminhoz jusson a szervezeted.
A nyers ételekben enzim található. Ezektől élő az élő, valamint ezek biztosítják az élő megfelelő működését, tehát a hibák javítását és a támadások (vírusok, baktériumok, mikrobák) kivédését.

A nyers növényi táplálék tele van enzimmel.  Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe épülését. A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik / segítenék élelmünk tökéletes megemésztését. Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk. Élelmünk megemésztése is kizárólag enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket az “élő ételekből” – például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből nyerünk.
A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok.
 

A növények zöld festékanyaguk (klorofill) segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. 

 
A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hőkezelés, a túlzott hűtés, vagy akár csak a növény felszínének a megsértése hatására tönkremegy. 
A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók (pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg, melyek számos betegség forrásai. Növényi étrendre térve a szervetlen sók és az általuk megkötött víz kiürül a szervezetből; javul az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás. A szerves sók, melyek utánpótlása a növényi táplálékkal biztosított, az enzimek által a szervezetbe épülve maradnak.

A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélműködést. A beleken gyorsabban áthaladó és onnan könnyebben kiürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet, valamint a visszaszívódó mérgező anyagok mennyisége is kevesebb ilyen módon. 
Vegyes étrend mellett az optimális fehérjemennyiség többszöröse kerülhet be a szervezetbe. A többletfehérje emésztőrendszerben történő feldolgozása során keletkező méreganyagok a vastagbélből felszívódva elárasztják a szervezetet (önmérgezés). Ez számos betegség okozója. A helyesen összeállított növényi étrend megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely aminosav összetételét tekintve is optimális – a fehérjeanyagcsere-zavarok tehát megszüntethetők.

A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, szívműködésre és a vérkeringésre; a vérrögképződés (trombózis, embólia) ellen hat, és gátolja az infarktust. 
A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel, a lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket. A növényi étrend lúgosító hatású a szervezetre nézve. 

A nyers étrend jótékony hatásai.

Amikor élő ételt eszünk , evés után nem érezzük azt a fajta teltségérzetet, gyomorfeszülést, mint főtt étel fogyasztása után. Az étel hamar továbbhalad a tápcsatornában, és a tápanyagok felszívódása azonnal megkezdődik. A gyomor felső szakaszában az élő ételben található táplálékenzimek elkezdik a tápanyagok lebontását, így szervezetünknek nem kell olyan sok saját enzimet termelnie, a többi anyagcsereenzim pedig teljes erővel tudja tenni a dolgát. Így többek között jut elég vér az agyunkba, a betegségek kivédésére, a salakanyagok eltávolítására. Nem nehezedünk, nem álmosodunk el. Miután a tápanyagok felszívódtak, a gyomor kiürül, a testünk pedig már megkapott mindent, amire szüksége van. És bár a gyomrunk üres, nem jön újra a jelzés, hogy „ éhes vagyok „ – sőt megnő az enegiaszintünk , mozgékonyabbak és élénkebbek leszünk.

Munka közben kifejezetten jó hatással van a teherbírásunkra, koncentrálóképességünkre az élő étrend. 
Az emberek évszázadok óta keresik az örök élet , de legalábbis a hosszú élet titkát. Örömmel jelenthetem, hogy úgy száz évvel ezelőtt , az enzimek felfedezésével ezt a csodaelixírt megtalálták. Ez a csodaszer bennünk van, az általunk elfogyasztott élő ételekben, és nem más mint az „ ENZIM” . Az ember persze itt arra számít, hogy a kezébe adnak egy színes pirulát, amiről azt állítják, hogy meghosszabbítja az életét. Pirula nincs, csak egy tanács: változtass az életeden, TE MAGAD! Kezd el élő, természetes ételeket enni, és megnő a vitalitásod, visszanyered az egészségedet, és kisebb valószínűséggel alakulnak ki a krónikus betegségek. 

Gondoljatok csak bele, a természetben minden élőlény ösztönösen tudja, hogy mit kell ennie. 
Egyedül az ember az, aki minden emészthetetlen , agyon feldolgozott ételt megeszik, és leöblíti szénsavas és cukros italokkal, és még csodálkozik azon, hogy nem él egészségben százhúsz évig. ( Lénárt Gitta: Élő édességek könyve)

Ez az étrend egyszerre képes egyensúlyt teremteni az egészségben, testsúlyban és az életben.
A test jelentős változáson fog átesni. A bőr rugalmasabb lesz, a ráncok száma csökken, a haj, a körmök és a fogak erősebbek lesznek. A fogakról eltűnhet a fogkő, begyógyulhatnak a vérző ínyek. A fogszuvasodást elkerülhetjük, a fogak fehérebbek lesznek. A természetes enzimek bevitelével csökken vérzsír, a koleszterin szint, így természetes fogyás következik be.

 
Ez egy tudatos életmód, mely nem csupán az étkezésre szűkül. Ez egy tudatosabb életmód, amely felöleli a környezetvédelmet, a vegyi anyagok elkerülését, a természetes szépségápolást, a tudatos vásárlást, az állatok megmentését, a bolygónk védelmét. 
Testünk, szellemünk hálás lesz a törődésért. Megnő az energia szintünk, csökken az alvásigényünk, tisztábbak lesznek a gondolataink, frissebb lesz az elménk. 
 
Ezekkel az ételekkel jókedvűek, üdék, derűsek, energikusak leszünk